3065 sayılı kanunda matraha dahil unsurların belirtildiği 24. Maddenin c bendinde belirtilen “İade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler.” ifadesi kur farkı işleminin de fatura olarak oluşturulması gerekliliğini doğurmuştur.
İlgili kanunda yapılan bu değişikliğe ve açıklamaya istinaden program üzerinde işlem dövizli hareketlerin belli bir taksitinin veya tamamının ödenmesi durumunda ödenen tutar kadar kur farkı faturası oluşturulabilmesi için bazı geliştirmeler yapılmıştır.
Cari hesap kartı içerisinde Ticari Bilgiler sekmesinde bulunan kur farkı hesaplaması seçeneklerine eklenen 3065 Sayılı Kanun Gereği seçimine bağlı olarak; kur farkı hesaplama işlemi filtrelerinde bulunan Eklenecek Fiş Türü filtresi “Kur Farkı Fişi” seçildiğinde kur farkı hesaplaması hareketler üzerinden toplam olarak yapılmaktadır. Bu filtre “Hizmet Faturası” seçilirse kur farkı hesaplaması borç takip ekranında yapılan kapatmalara bağlı olarak ödemeler üzerinden yapılacaktır.
Ayrıca hizmet faturası seçimine bağlı olarak oluşan kur farkı faturasındaki tutar daha önce oluşturulan kur farkı fişinde de bulunduğu için kur farkı fişindeki bu rakamın mükerrer kaydolmaması için yeni bir kur farkı fişi eklenerek otomatik olarak ters kayıt ile kapatılacaktır.
Program içerisinde yapılan geliştirmeleri bir örnek üzerinden açıklayalım;
A firması 06.05.2020 tarihinde B firmasına 1.000 USD (kur: 2) tutarında vadeleri 10.05.2020 ve 15.05.2020 olan 2 taksitli bir satış faturası kesiyor ve bu faturanın ilk taksitine istinaden B firmasından 02.06.2020 tarihinde 500 USD (kur 7) ödeme alınıyor.
A firması 31.05.2020 tarihinde (USD kuru: 5) ay sonu kur farkı hesaplamalarını yapmaktadır. Ayrıca ödeme aldığı tarihte ise ödeme alınan tutar kadar kur farkı faturası oluşturmak istemektedir.