Yeni Tip Koronavirüs Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yeni Tip Corona Virüs Nedir?

Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen ve Covid-19 ya da bilinen adıyla koronavirüs (coronavirüs)’tür.

Coronavirüs aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde çıkmıştır. Günümüzde 400’den fazla koronavirüs bulunmaktadır. Ancak sadece 4’ü insanlarda hastalığa yol açmaktadır.

Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen Koronavirüs (corona virüs) daha önce 2002’de çıkan SARS ve 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır. Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan coronavirüsün (koronavirüs) 2020’de çok ağır tablolarda seyrettiği bilinmektedir. Çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı bu virüsün yeni çıkan hali oldukça ağır ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Coronavirüs, hayvanlardan insanlara sıçrama yapan virüslerdendir. Bu virüs insanlara geçtiği zaman mutasyona uğrar ve insanlar arasında yayılabilir.

Koronavirüse Yakalananlarda Hangi Belirtilere Rastlanıyor?

Koronavirüse yakalananlarda önce yüksek ateş başlıyor. Ardından kuru öksürük şikayetleri gözleniyor. Bir haftanın sonunda ise nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor.

Bunların yanında; halsizlik, kas eklem ağrısı boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi durumlarda Coronavirüsün yani Türkçe adıyla koronavirüsün belirtileri arasındadır.

Coronovirüs (Koronavirüs) Nasıl Bulaşır, Zararları Nelerdir?

Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan coronavirüs, öksürme ve hapşırmadan ortaya çıkan damlacıklardan bulaşan ve zararları büyük olan bir hastalıktır. Gripten daha ağır tabloyla seyrederek ölüme sebep olmaktadır. Coronavirüs görüntüsü itibariyle grip benzeri bir hastalıktır.

Coronavirüste Riskli Kişiler Kimlerdir?

Özellikle yaşlılarda, kanser ya da bağışıklığı baskılayan hastalıkları olanlarda, akciğer hastalıkları bulunanlarda bu tablo daha da ağır seyrediyor. Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin tamamında altta yatan farklı hastalıkların varlığının da söz konusu olduğu söylenmektedir. Bir oran vermek gerekirse. Yapılan araştırma sonuçlarında yaşanan ölüm olaylarının %70’den fazlası yaşlılar ve kalıtımsal hastalıkları olan kişilerdir.

Koronavirüsün Özellikleri Neler?

Koronavirüs, büyük bir virüs ailesinin bir alt türü. Ancak yeni virüs dahil sadece dört tanesi insanlara bulaşabiliyor.

WHO’ya göre yeni virüsün “kuluçka dönemi”, yani enfeksiyonun kapıldığı andan belirtilerin görüldüğü zamana kadar olan dönem yaklaşık 14 gün. Ama bazı araştırmacılar bu sürenin 24 güne kadar çıkabileceğini söylüyor.

Öte yandan Çinli bilim insanları, bazı kişilerin belirtiler görülmeden de enfeksiyonu yaydıkları uyarısında da bulunuyor.

Coronavirüs (Koronavirüs) Ne Kadar Ölümcül?

WHO’nun 44 bin hastaya dayandırdığı araştırma verilere göre virüsün bulaştığı kişilerin:

  • %81’i hafif atlatıyor
  • %14’ü ciddi geçiriyor
  • %5’i ağır hastalanıyor

Covid-19’dan ölenlerin oranı ise %1 ila %2 arasında. Hastalığın 9 yaşın altındaki çocuklarda pek görülmediği 80 yaş üzerinde ve solunum yolları hastalıkları olanlarda ise ölümcüllük oranının çok yükseldiği anlaşılıyor. Ama bildirilen rakamların hepsi güvenilir değil.

Her yıl yaklaşık bir milyar kişi sıradan soğuk algınlığı yaşıyor ve bu hastalıktan ölenlerin sayısı 290 bin ila 650 bin arasında değişiyor. Grip vakalarının ciddiyeti her yıl değişiyor.

SARS salgınında ölüm oranı Koronavirüs’e göre çok daha yüksekti ve hastalığa yakalananların yüzde 9’u hayatlarını kaybetmişti.

Ancak koronavirüsün bulaşmasıyla başlayan hastalık sürecinin görece uzun olduğu ve ölü sayısının ilerleyen günlerde artabileceği uyarıları da yapılıyor.

Henüz salgının boyutları da tam olarak bilinmediği için bu yeni virüsün yol açabileceği ölümlere dair bir tahmin yürütmek zorlaşıyor.

 

Coronavirüs’ten Korunmak için Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Ellerinizi sık sık, 20 saniye boyunca su ve sabun ile yıkayın.
  • Kapalı alanları sık sık havalandırın.
  • Gıdaları tüketmeden önce iyice yıkayın.
  • Kirli ellerle ağız, burun ve gözlerinize dokunmayın.
  • Tokalaşma ve sarılmadan kaçının.
  • Kalabalık ortamlardan uzak durun.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenin.
  • Çiğ ya da az pişmiş hayvan ürünlerini tüketmeyin.
  • Hasta hayvanlardan uzak durun.
  • Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.

Sağlık Bakanlığı’ndan Koronavirüs Açıklaması

Sağlık Bakanlığı koronavirüse karşı “14 gün kuralı”nı uygularken evde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgilendirmede bulundu.

%d blogcu bunu beğendi: