Uzaktan Çalışmanın Püf Noktaları!
Evden Çalışmanın Püf Noktaları!
Web 2.0, mobil, geniş bant internet, bulut bilişim, dijital medya, büyük veri, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti ve 3B yazıcıların çığır açan etkisi iş dünyasında köklü değişimlere sebebiyet verdi. Eğitimlerin online ortamda verilmesi, işyerlerinin merkeziyetçilikten uzaklaşıp uzaktan çalışma kültürünü benimsemesi, kamu hizmetleriyle ilgili resmi prosedürlerin tek tıkla halledilebilmesi, bankacılık işlemlerinin internetten kolayca yapılması, pazarlama kanallarının dijitalleşmesi gibi pek çok alanda köklü değişimler meydana geldi. Dönüşüm sürecinde özellikle “uzaktan” kelimesiyle birlikte anılan eğitim ve çalışmak konuları dikkat çekiyor.
Hizmet içi eğitimler için kullanılabilen ekonomik bir alternatif olan uzaktan eğitim, eğitimde fırsat eşitliğini mümkün kılıyor. Çok çeşitli iletişim teknolojilerini eğitim hizmetine sunabilen uzaktan eğitim, etkileşimli ve dinamik bir öğrenme süreci yaşatıyor. Geleneksel eğitimde ortaya çıkan harcamaları ortadan kaldıran ve zamandan ve mekandan bağımsız yaşam boyu öğrenmeyi mümkün kılan uzaktan eğitimin yanı sıra uzaktan çalışmak da özellikle iş yaşam dengesizliği sorunu olanların radarına takılıyor.
Avrupa Yaşam ve Çalışma Koşullarını İyileştirme Vakfı (Eurofound) tarafından yapılan araştırmaların Türkiye’nin iş-yaşam dengesinin en kötü durumda olduğu ülkeler arasında olduğunu göstermesi ve hızla büyüten teknoloji alanındaki büyük firmaların çalışanlarının bir bölümü veya tamamının uzaktan çalışması trafik sorunuyla uğraşmadan en rahat kıyafetlerle çalışmaya sıcak bakılmasını sağlıyor. Öyle ki Küresel Çalışma Alanı Derneği anketi, katılımcıların yüzde 80’i ila yüzde 90’ının haftada en az 2-3 gün uzaktan çalışmak istediklerini ortaya koyuyor. 2023 yılında yaklaşık 8.5 milyon “freelance” çalışanın Türkiye iş piyasasındaki yerini alması bekleniyor. Peki, uzaktan çalışmak nasıl oluyor? Tek avantaj ev konforunda çalışabilmek mi?
Daha az stres daha çok verim
Global Workplace Analytics tarafından yapılan bir araştırma, uzaktan çalışmanın 2005’ten beri yüzde 140 oranında büyüdüğünü gösteriyor. Uzaktan çalışmanın hem işçi hem de işveren açısından pek çok avantajı bulunuyor. Tüm iş gücünün yüzde 3.2’sini oluşturan 4.3 milyonun uzaktan çalıştığı ABD’de yapılan araştırmalar, ayda en az bir defa uzaktan çalışan kişilerin mutlu ve üretken olma olasılıklarının yüzde 24 daha fazla olduğunu gösteriyor. Öyle ki çalışanların yüzde 21’i esnek çalışma seçenekleri elde etmek için tatil zamanlarından feragat edebileceğini belirtiyor. Y kuşağının yüzde 69’u daha esnek bir çalışma alanı için diğer iş avantajlarından vazgeçmeye hazır. Başka bir araştırma uzaktan çalışanların daha az stresli ve verimli olduğunu dolayısıyla iş tatminin arttığını ortaya koyuyor.
Pek çok iş kolu için uygun
Uzaktan çalışma; satış ve pazarlama, yazılım ve e-satış muhasebe, tasarım, veri hazırlama ve işleme, tercüme ve çeviri hizmetleri, basın ve yayın sektörü, çağrı merkezi, gibi sektör ve iş alanlarında uygulanıyor. Metin yazarlığı ve reklamcılık gibi proje bazlı iş imkanlarının uzaktan çalışma prensibiyle sürdürülmesi uzaktan çalışmanın diğer sektörler için de örnek teşkil ediyor. 18-50 yaş arası, teknolojiye hakim, bilgisayar üzerinden iletişim faaliyeti yürütebilenler uzaktan çalışabiliyor.
Çevre dostu bir çalışma sistemi
Uzaktan çalışma işverenler için de izinlerin minimalize edilmesi, işe alım sürecinin hızlanması, verimli iş akışı, zaman tasarrufu gibi pek çok avantaj sağlıyor. Küresel ısınma, geri dönüşmeyen atıklar vb. birçok sorunla karşı karşıya kaldığımız günümüzde uzaktan çalışma çevre dostu bir çalışma sistemi olarak öne çıkıyor. Araştırmalar, bir yıllık uzaktan çalışma sayesinde 54 milyon ton sera gazı salınımının engellediğini, 640 milyon varil petrol (64 milyar dolar tasarruf) tasarruf edildiğini, otoyol kullanımının 119 milyar mil azaltıldığını ve elektrik kullanımının 9 ila 14 milyar kilovat/saat azaltılabildiğini gösteriyor.
Teknoloji özgür kılıyor
Uzaktan çalışmak takım ruhunu ortadan kaldırmıyor. Video konferanslar, CRM programları, veri paylaşım yazılımları, anlık ileti programları gibi araçlar sayesinde kesintisiz iletişim halinde çalışmak mümkün oluyor. KOBİ’lerin daha üretken, karlı olabilmesi için teknoloji ve yazılım çözümleri sunan Logo yazılım, üretkenliğin artmasını sağlayan uzaktan çalışma yöntemini kolaylaştıran ürünler sunuyor. Gündemden ötürü evden çalışma nedeniyle Wings ürünlerimiz, CRM, j-HR, j-Platform, Flow gibi web üzerinden kullanılabilen çözümlerimizin önemi artıyor. Saha operasyonlarından kampanya planlamaya ve sıcak satış süreçlerine kadar, müşteri ile iletişim kurulan her noktanın kapsandığı Logo CRM çözümü, müşteri ilişkilerini yeni bir boyuta taşıyor. Müşteri merkezli bir yapı oluşturmaya olanak tanıyan Logo CRM, mobil cihazlarda da kullanılabiliyor.
Yeni nesil İK yönetimi çözümü Logo j-HR, zamandan ve mekandan bağımsız çalışma imkanı sunuyor. Logo j-HR ile etkili bir süreç yönetimi mümkün oluyor. Logo j-Platform ERP, orta ve büyük ölçekli işletmelerin ve bayilik yapısıyla faaliyet gösteren şirketlerin tüm iş süreçlerinin uçtan uca, verimli ve etkin yönetilmesini sağlıyor. Çevre dostu uzaktan çalışma yönteminde iş akış yönetimi çözümü Logo Flow, her ölçekten ve her sektörden işletmenin iş akış süreçlerini elektronik ortama taşıyarak kağıt maliyetlerinden ve zamandan tasarruf sağlıyor.